Een hoofd vol zelfkennis. En dan?

‘Mijn hoofd, ach … dat denkt al zoveel te weten: wat me vroeger allemaal overkomen is, wat er nu bij mij speelt. Een rugzak vol kennis over mezelf draag ik met me mee; zware bagage. En dat al meer dan veertig jaar. Maar wat schiet ik ermee op?

Want mijn hele leven ervaar ik regelmatig nare gevoelens. En dáár weet het hoofd geen raad mee. Het is voortdurend bezig: waarom nu ineens al deze gevoelens? Wat betekenen ze? Wat moet ik ermee? En vooral: hoe kom ik ervan af?

Met al deze bagage kwam ik ruim een jaar geleden bij een rebalancer, om Rebalancingsessies te gaan doen, op aanraden van mijn psycholoog. Hij zei: ‘ga maar eens naar je gevoelens toe en flink wat meer uit je hoofd; ga maar voelen’. Tja, dat klinkt erg paradoxaal voor een zeer ‘gevoelig’ persoon als ik.

Het is in woorden niet te bevatten wat de Rebalancingsessies – in positieve zin – met me deden. En dat blijkt nu precies ook de bedoeling: niet met het hoofd gaan beredeneren of analyseren. Nee, laat het lichaam maar voelen en ervaren wat het voelt. Als wetenschapper wil ik begrijpen en analyseren wat er tijdens de sessies gebeurt. Maar zo werkt het niet, want dat lukt niet met het hoofd. Het is daarom voor mij iedere keer weer een wonder om te ervaren hoe mijn lichaam reageert door de aanraking van de Rebalancer. Niet zomaar een aanraking, maar één met de voor mij juiste aandacht en kwaliteit.’

Ik kon steeds beter de spanningen in mijn lichaam ervaren. Door hier bewust aandacht voor te hebben, ze toe te staan en ernaartoe te ademen, komen er als vanzelf ‘beelden’ in me op. Op deze manier kan ik de spanningen koppelen aan ‘oud zeer’, lang geleden. Laagje voor laagje gaat mijn afweer tegen de kwetsingen uit het verleden weg en word ik mij er van bewust hoe ik me voortdurend verzet in het leven om dit opnieuw te moeten voelen. Maar vooral ook: ik ga heel voorzichtig steeds meer deze ‘oude pijn’ voelen. Pijn die nu helemaal niet meer zo erg lijkt te voelen dan dat het vroeger gedaan zal hebben.

Mijn ontwikkelingsproces nam een nieuwe wending en verdieping toen ik besloot om verder te gaan met Rebalancing en het Inspiratiejaar ben gaan volgen. Een jaar waar in allerlei thema’s aan de orde kwamen die mij nog verder ondersteunden op mijn pad van persoonlijke ontwikkeling. Dit proces kan ik alleen doormaken als ik me veilig waan, en erkend en gerespecteerd voel in wie ik werkelijk ben. Het Inspiratiejaar bood een heel veilige en uitdagende omgeving. Als resultaat van de sessies en de Inspiratiejaarweekenden, weet ik steeds beter om te gaan met nare gevoelens die een mens nu eenmaal in zijn leven zal blijven ervaren. De ondersteuning die ik daarbij ondervond van de trainers en mijn rebalancer speelden daarbij een cruciale rol. Hun integere, open en professionele manier van ondersteunen en begeleiden gaven mij het vertrouwen en de ruimte om mijn ontwikkelingsproces aan te gaan.

Ik ben heel dankbaar dat Rebalancing op mijn pad is gekomen.

Paul