Inspiratiejaar

Het Inspiratiejaar is een diepgaande en rijke jaartraining voor persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Waar normaliter vele verschillende cursussen, opleidingen en sessies nodig zijn om jezelf full spectrum te onderzoeken en ervaren, bieden wij dit allemaal in één jaar aan. Het Inspiratiejaar is kwalitatief en kwantitatief een diepgaand en hoogstaand opleidings- en ervaringsjaar voor jezelf.

Aankomen in je lichaam via aanraking, zelfonderzoek en bewustwording

Rebalancing

Wat kan dit jaar betekenen voor jou en jouw leven?

Onze trainers nemen jou mee op een diepgaande innerlijke reis aan de hand van de fundamenten van Rebalancing: lichaamswerk, zelfonderzoek en meditatie. Deze fundamenten worden aangevuld met werkvormen zoals beweging, ademwerk, voice dialogue, stemexpressie en diverse andere (eigen) werkvormen. Ook leer je deze toe te passen in je dagelijkse leven. Dit brengt jou wezenlijke nieuwe gevoelservaringen en vergroot jouw vermogen tot aanwezigheid en rust voelen in jezelf. Hiermee schep jij een nieuwe basis om vanuit daar te leven en te werken.

Het Rebalancing Inspiratiejaar biedt jou een opperst veilige, respectvolle en liefdevolle omgeving, waarin jij:

 • een jaar lang intensief aan je eigen (lichaams)bewustzijnsontwikkeling werkt,
 • jezelf beter leert kennen en beter leert voelen in jouw lichaam en geest,
 • jouw diepere gevoelslagen onderzoekt en jezelf leert dragen in jouw ervaringen,
 • bewuster en vrijer wordt van jouw overlevingsmechanismen,
 • ruimer aanwezig leert te zijn bij dat wat zich in jou en jouw leven aandient,
 • je verbindt met jouw intuïtie,
 • leert herkennen en voelen wat er werkelijk wil en klopt in o.a. jouw leven, relaties, werk,
 • ‘de kunst van het aanraken’ leert in diverse vormen van zachte, diepe en dynamische technieken,
 • leert hoe jij contact kan maken met de gevoelens, herinneringen en informatie die in het lichaam opgeslagen zitten,
 • jezelf meer leert kennen door stil te staan bij de manier waarop jij ademt, hoe je (lichaam) beweegt en wat jij voelt.

Bovenal: het Inspiratiejaar biedt jou een omgeving waarin jij via het lichaam jouw zelfliefde meer kunt gaan voelen en verstevigen, inclusief het leren herkennen van jouw grenzen en van jouw behoeften en aan beide expressie geven. Door jezelf meer te respecteren ontstaat er meer ontspanning, meer rusten in jezelf en door meer te openen ontdek je welke essentiële kwaliteiten bij jou horen en geleefd willen worden.

Het Inspiratiejaar brengt jou ook naar nieuwe inzichten en motivatie, zodat jij:

 • meer bekend wordt met je eigen gevoelsleven en de continue invloed van je hoofd en denken op hoe jij jezelf ervaart,
 • meer kunt lachen, ontspannen, huilen, levendigheid ervaren en steeds meer momenten hebt dat je onbekommerd jezelf kunt zijn,
 • bewust wordt van je overlevingsstrategieën en deze kunt loslaten,
  het vermogen ontwikkelt om oordeelloos en liefdevol in contact te zijn met jouw eigen fysieke en emotionele ervaringen en die van de mensen om je heen,
 • zelfonderzoek kunt toepassen op thema’s in je leven en niet meer wilt stoppen met jezelf te onderzoeken,
 • een weg terugvindt naar jouw essentie, jouw authenticiteit, ware kracht en liefde,
 • verdieping in je werk en persoonlijke leven.

Hoe ziet het Inspiratiejaar uit?

Onze deelnemers (van alle leeftijden!) hebben verschillende achtergronden, interesses, studie- en beroepsrichtingen. Het Inspiratiejaar is naast een jaartraining ook een betekenisvolle aanvulling voor professionals in mensgerichte en (para)medische beroepen, voor coaches, trainers, HR-professionals, psychotherapeuten, psychologen, masseurs en meer. Het is ook het 1e jaar van de 3-jarige korte beroepsopleiding tot Rebalancer.

Het Inspiratiejaar bestaat uit 6 weekenden van 3 trainingsdagen (vrijdag tot en met zondag) een weekend van 4 trainingsdagen (donderdag tot en met zondag) en 1 losse trainingsdag Aquabalancing. Elk trainingsweekend heeft een eigen thema. De thema’s inspireren je keer op keer in jouw mens-zijn en dagelijks leven. Daarnaast volg je minimaal 3 leersessies bij een trainer van het Inspiratiejaar en kun je met je medestudenten oefenen in het geven en ontvangen van o.a. lichaamswerk, indien je dit wilt. Naast de weekenden, trainingsdag en de leersessies bevat het Inspiratiejaar geen andere verplichte activiteiten.

De opbouw van de programma’s van het Inspiratiejaar is meer dan 30 jaar doorontwikkeld en worden nog steeds elke Inspiratiejaar-weekend geactualiseerd met onze nieuwste kennis en kunde. Ook worden de programma’s met veel liefde en zorgvuldigheid gekozen en afgestemd op de groep. Hierdoor ontstaat er een diep inspirerend, liefdevol en verbindend veld in de groepen. Velen ervaren dit ‘veld’ als een ruimte om meer dan ooit thuis te komen in zichzelf en weer in hun essentie te durven openen. De magie hiervan in ieders leven is groot en steeds weer voelbaar.

De trainingsweekenden van het Inspiratiejaar vinden plaats op het prachtige Landgoed Venwoude, midden in de bossen van Lage Vuursche (provincie Utrecht). Landgoed Venwoude is een plaats voor bezieling, bezinning en nodigt uit om te ontspannen en om tot jezelf te komen. Meer informatie over Venwoude vind je hier.

Praktische informatie

Lestijden

De trainingsweekenden starten vrijdag om 09.30 uur (je arriveert al eerder om in te checken en je kamer te betrekken). Op zondag eindigen we tussen 17.00 en 17.30 uur. De weekenden zijn residentieel (verplicht) op Landgoed Venwoude in de Lariks zaal. Er is ook de mogelijkheid om een voorovernachting met ontbijt te boeken bij Venwoude.

De losse lesdag is van 09.30 uur tot ca. 17.00 uur in Bussum.

Data en locatie

Trainingsweekend en losse dag Groep 35 – 2024
(data onder voorbehoud)

 • 1 –  19-21 januari – Lariks
 • 2 – 23-25 februari –  Lariks
 • 3 –  12-14 april – Lariks
 • 4 –  21-23 juni – Lariks
 • 5 –  20-22 september- Lariks
 • 6 – 25-27 oktober – Lariks
 • 7 – 4-7 december – Lariks (4 dagen)
 • 9 en 16 november in Bussum: Losse dag Aquabalancing. De groep wordt opgedeeld in 2 groepen, iedere deelgroep heeft op 1 van de 2 dagen de aquabalancingdag. Deze dag is van 09.30 uur tot ca. 17.00 uur in Bussum (ochtend voorbereiding in een zaal en de middag in het zwembad). Onder begeleiding van: Mariska Gieskes met assistentie van Jolanda Woltinge.

Het trainersteam

Team 2024

Emile Buring – hoofdtrainer
Inge Kraan – trainer
Manja Beerens – trainer
2 of 3 trainees

Klik hier voor meer informatie over de trainers en onze teamleden.

Voorwaarden voor deelname Inspiratiejaar

Jij bent welkom in het Inspiratiejaar wanneer jij:

 • toegelaten bent tot het Inspiratiejaar na een intakegesprek,
 • ervaring hebt met Rebalancing middels minimaal 5 sessies,
 • of de Zomer- of Herfstretreat gevolgd hebt,
 • of deel hebt genomen aan een van de andere workshops aangevuld met minimaal 3 sessies (dit wordt verder besproken in het intakegesprek),
 • de studieovereenkomst hebt ondertekend en geretourneerd, voor aanvang van het studiejaar,
 • tegelijkertijd de aanbetaling van € 800,- hebt voldaan,
 • de opleidingskosten hebt betaald voor aanvang van het studiejaar. In bovengenoemde voorwaarden kunnen wijzigingen optreden.

Voldoe je aan de ‘voorwaarden voor deelname’, zie hierboven, dan nodigen wij jou uit om je bij voorkeur vóór 1 januari 2024 in te schrijven.

Voldoe je nog niet aan de ‘voorwaarden voor deelname’, zoals hierboven vermeld, dan is de uiterlijke inschrijfdatum 21 december 2024, zodat er voldoende tijd is voor eventuele sessies en het intakegesprek.

Inschrijvingsprocedure Rebalancing Inspiratiejaar

 1. Na het invullen en verzenden van het inschrijfformulier word je uitgenodigd voor een intakegesprek.
 2. In het intakegesprek met één van de trainers wordt ingegaan op je praktische ervaring met Rebalancing in de vorm van individuele sessies of workshops/retreats en wordt bekeken of je voldoende affiniteit hebt met lichaamswerk en bewustzijnsontwikkeling.
 3. Na het intakegesprek krijg je bericht over toelating.
 4. Je ontvangt een studieovereenkomst ter ondertekening, te retourneren voor de aanvang van het Inspiratiejaar.
 5. Als je daarnaast de aanbetaling van € 800,- hebt voldaan, ben je definitief ingeschreven.

Kosten inspiratiejaar

De kosten voor het Inspiratiejaar 2024 zijn als volgt opgebouwd:

 • De opleidingskosten voor de weekenden op Venwoude: de trainingsgelden en de kosten locatie Venwoude (dit houdt ondermeer in de locatiehuur met de daar bijbehorende kosten, catering, schoonmaak en linnengoed). Deze kosten bedragen in totaal € 6.547,-.
 • Je volgt 3 leersessies en ontvangt 1 trainingsboek, het Rebalancing Techniekenboek. Hiervoor bedragen de kosten € 420,-.
 • Je volgt 1 losse trainingsdag Aquabalancing, hiervoor bedragen de kosten € 126,- voor trainingskosten en locatie.

Verblijf op Venwoude

Het Inspiratiejaar is residentieel, dit is verplicht. Je verblijft tijdens de trainingsdagen op Landgoed Venwoude in Lage Vuursche, waar je overnacht op een een- of tweepersoonskamer, e.e.a. afhankelijk van de beschikbaarheid per blok. Er zijn ook campingplaatsen, waar je met eigen tent of camper/caravan kunt verblijven. In de Lariks en de verschillende slaapgebouwen zijn er voldoende douches, toiletten en wastafels aanwezig. Je boekt en betaalt je verblijf zelf bij Venwoude. Dit is ruim voor de start van een lesblok mogelijk.  Er is een biologische, vegetarische keuken, waar rekening gehouden kan worden met dieetwensen.

Klik hier voor informatie over het boeken van je kamer en de kosten. Via onderstaande button boek je je kamer. Boek je langer dan 14 dagen voor aanvang van het trainingsweekend, dan ontvang je een vroegboekkorting!

 

 

Betaling en voorwaarden

De trainingskosten dienen voor aanvang van het studiejaar te worden betaald (de aanbetaling van € 800,- wordt hierop in mindering gebracht). Het is ook mogelijk in 5 termijnen te betalen ( + € 50,- administratiekosten).

Aanbetaling en opleidingskosten kunnen worden overgemaakt op IBAN Banknummer NL35 INGB 0000 6916 79 (BIC INGBNL2A) t.n.v. Stichting Opleiding Rebalancing te Arnhem.

Lees de Algemene Voorwaarden van het Rebalancing Centrum, dat van toepassing is op de studieovereenkomst.

Door naar het Verdiepingsjaar (jaar 2)

Er is geen overgangsexamen na het Inspiratiejaar. Wel wordt er van je gevraagd om aan het einde van het jaar, tussen blok 6 en 7 een eindverslag in te dienen. Tevens krijg jij in het laatste blok een evaluatiegesprek met een van de trainers. Indien het verslag is ingeleverd en je een positieve beoordeling in het evaluatiegesprek hebt gehad, kan je doorstromen naar het Verdiepingsjaar (jaar 2), mits er niet meer dan het aantal toegestane blokken is gemist, of er afspraken zijn gemaakt voor het inhalen hiervan.


Voor verdere inhoudelijke informatie over het Inspiratiejaar verzoeken wij je om contact op te nemen met het officemanagement.